Kniha navazuje na čtenářsky úspěšné tituly Tradinář – Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů, Vánoční Tradinář – od Dušiček po Hromnice a Jarní Tradinář – od ledna do června. Tato kniha uzavírá trilogii věnující se podrobněji původním svátkům kola roku a svátkům církevního roku.
Kniha vás provede krásným obdobím roku, od května do října, časem plným svátků, tradic a radostí. A také práce spojené s úrodou a jejím zpracováním. V knize najdete přehledně vysvětlené české zvyky a svátky (například letnice, svatojánskou noc, letní poutě s poutními stezkami a místy, dožínky, posvícení a hody). Vy si je tak můžete připomenout nebo nově objevit a zařadit do života. Nedílnou součástí knihy je i pohled na křesťanskou tradici v podání farářky Martiny Viktorie Kopecké.
V knize najdete více než 100 receptů, které potěší všechny, kdo rádi vaří i pečují o svou rodinu a domácnost. Naučíte se připravit domácí marmelády, sušit bylinky a zpracovat houby nebo jiné dobroty, které vám poté zpříjemní dlouhé zimní večery. A protože k oslavám patří i sladkosti, najdete tu také recepty na obřadní a krajové koláče, které se dodnes pečou na poutích a posvíceních.
Kniha je inspirací, jak si užít společné chvíle s rodinou i komunitou a přitom předávat dál důležité dědictví a moudrost našich předků.
V Letním a podzimním Tradináři najdete:
• výklad křesťanských svátků od farářky Martiny Viktorie Kopecké
• zvyky, lidové obyčeje, starobylé rituály i současné obřady
• přes 130 receptů na tradiční i moderní jídla, zpracování ovoce a zeleniny a krajové svatební a posvícenské koláče
• inspiraci k vytváření rodinných i komunitních tradic
• poutní stezky a poutní místa • tipy a nápady na cestování za tradicemi