Jak je vaše kniha pojatá?
Z mého pohledu je důležitá už první část, kde čtenáři najdou řadu doporučení, jak bylinky sbírat, uchovávat a zpracovávat. Jsou v ní návody používané běžně, například příprava bylinných nálevů, odvarů nebo tinktur, ale i téměř neznámé nebo zapomenuté, třeba příprava gemmoterapeutik z pupenů rostlin. Osm let vedu bylinkové kurzy a v knize vycházím z toho, na co se jejich účastníci často dotazují nebo v čem nemají jasno. Zajímavostí navíc jsou určitě návody, jak podávat bylinky dětem, zvířátkům nebo jak poskytnout bylinkovou první pomoc v přírodě. V druhé části knihy čtenáři najdou atlas základních bylin, které mohou sbírat v jednotlivých ročních obdobích, od jara až do zimy. U bylinek jsou uvedeny i základní léčivé účinky a možnosti zpracování. V třetí části knihy je atlas léčivých a jedlých květin, které můžeme snadno pěstovat na našich zahrádkách. I zde jsou zmíněny jejich léčivé účinky a použití v kuchyni a kosmetice, nechybí i informace o pěstování. U každé kapitoly čtenáři najdou řadu jednoduchých receptů pro domácí zpracování bylinek.
SÍLA JEDNODUCHOSTI
Proč kladete takový důraz na jednoduchost?
Když je recept složitý, lidé ho jednou vyzkoušejí a podruhé se k němu už nevrátí.
Je kniha vhodná i pro úplné laiky, kteří s bylinkami teprve začínají?
Ona je určena laikům. Ovšem i zkušenější bylinkáři v ní najdou inspiraci a méně známé postupy a recepty. První ohlasy to potvrzují.
Která bylinka je vaše nejoblíbenější?
Mých oblíbených bylinek a květin jsou desítky. Jsou to vlastně všechny, které uvádím. Ráda bych ale zmínila rostlinu, která je opomíjená a někdy až zavrhovaná – bršlici kozí nohu. Je to skvělá léčivka a výživná zelenina, která celý rok obráží, dobře chutná a poslouží v domácí lékárničce, kuchyni i kosmetice. Svými výživovými vlastnostmi nahradí, a dokonce předčí špenát. Dělávám z ní domácí limonády, sirupy, oxymely, tinkturu z oddenku, ale také pesta. Některé její účinky jsou u nás neznámé a nezmapované. Na východě si bršlice cení mnohem víc, a dokonce prý mnoho lidí ve válečných dobách uchránila před hladomorem. V knize se o ní čtenáři dočtou více, ale myslím, že o bršlici by se dala napsat samostatná kniha.
Jaký životabudič byste čtenářům doporučila jako prevenci? Co by mohlo pomoci posílit imunitu?
Jednoznačně obyčejný křen. Je to skromná rostlina, která bez větších nároků poroste v koutě zahrady a kterou můžeme najít i v přírodě, na rumištích nebo kolem vesnic. Křen je tradiční tonikum a afrodisiakum našich slovanských předků. V zimě nastává jeho čas: kořen můžeme vyrýt, naložit si jej do medu nebo si jej dát jako přílohu k tučným jídlům. Skvěle dezinfikuje a odhleňuje dýchací cesty, doplňuje nedostatkový vitamín C a dává nám energii, které je i na jaře málo.
Jaký je váš oblíbený způsob uchovávání bylin, aby si zachovaly co nejvíce účinných látek?
Jednoduchou metodou, kterou bylinky zakonzervujeme „za studena“, je nakládání do medu. Med je skvělý lék a konzervant, a bylinky tak vydrží velmi dlouho. Navíc budou v této podobě chutnat i dětem. Ještě raději připravuji středověký elixír oxymel. Cením si u něj, že není tak sladký jako med. Léčivé vlastnosti bylin v oxymelu ještě umocňuje synergie medu a domácího octa.
POZOR NA CHYBY
Jaké nejčastější chyby lidé dělají při sběru nebo užívání léčivých rostlin?
Často pozoruji, že lidé sbírají bylinky v podstatě kdekoliv, na rušných místech, poblíž polí a silnic. Sama si místa sběru vybírám velmi pečlivě, musí být čistá, pokud možno bez pohybu lidí a pejsků, co nejdál od měst. Vždycky hledám místa, která pro mne mají příjemnou energii. Chyby se dělají také při sušení. Setkala jsem se sušením bylin na sluníčku, což je s výjimkou pár druhů rostlin zcela nevhodné. Bylinky by se měly sušit na stinném, větraném místě. A co nejrychleji, aby nám nezplesnivěly nebo nezčernaly. Další chybou je skladování bylinek v látkových a papírových sáčcích. Může to sice vypadat hezky na pohled, ale bylinky tak mnohem rychleji ztratí na kvalitě, vůni i chuti. Některé rostliny ztrácí léčivé účinky v řádu měsíců, ale rok je optimální doba pro spotřebování. Někteří lidé skladují bylinky doma roky, často i v papírových sáčcích – a potom se diví, že jim nepomáhají. Pokud mám přebytky sušených rostlin doma déle než rok, použiji je do koupelí, vykuřovacích směsí nebo masážních měšců. Často se chybuje také při míchání čajových směsí. Doporučuji zvláště začínajícím bylinkářům nemíchat více než tři bylinky, pokud tedy nemají již hotové receptury od zkušených bylinkářů.
Jaké jsou největší mýty a omyly o bylinkářství, se kterými se setkáváte?
Často se setkávám s tím, že se lidé prostě obávají bylinky používat. Bojí se, že si jimi poškodí zdraví. Nevěří si, že bylinky správně namíchají do směsi nebo vyrobí tinkturu. Po mnoha desetiletích nadvlády farmaceutického průmyslu ztratili důvěru ve vlastní schopnosti, zkušenost a intuici. Přitom přírodní medicína je s námi od počátku lidstva a prokazatelně pomáhala a pomáhá. Bylinky působí mnohem jemněji a komplexněji než léky, pokud máme aspoň základní znalost jejich používání, které je snadné a může se znovu stát naprosto přirozenou součástí našeho života. Stačí se rozpomenout na to, co znaly a uměly naše babičky, anebo se inspirovat u současných bylinkářů, jako já u Vládi Vytáska a dalších, třeba u Jiřího Janči nebo Pavla Váni.
Existuje nějaká méně známá bylina, kterou byste doporučila lidem zařadit do domácí lékárničky?
V přírodě běžně roste drobná, nenápadná rostlinka s až zázračnými účinky. Je to černohlávek obecný, lidově zvaný májovník nebo samohoj. Skvěle zastavuje krvácení a má protizánětlivé, protivirové a protiplísňové účinky. Může se používat i vnitřně. Za první světové války ho prý lékaři používali při zraněních vojáků, protože nebyla antibiotika.
Obě vaše knihy jsou nejen zajímavé, ale i krásné.
Podílel se na nich celý tým fotografů a velkou radost mám z krásných ilustrací Dominiky Koubkové, která ilustrovala i Domácí soběstačnost. Naše spolupráce se odvíjí v lehkosti a harmonii.
Text: Michael Schubert
Foto: archiv Radky Svatošové
Správa cookies
Webové stránky používají k poskytování služeb, analýze návštěvnosti a personalizaci reklam soubory cookie. Využíváním našich služeb souhlasíte s používáním cookies.