5 knih za 200 Kč = 40 Kč za 1 knihu

Recenze: Drobky v peřinách

archiv revue
V nakladatelství JOTA vyšla kniha Drobky v peřinách s podtitulem s láskou k tradicím a k folkloru od autorem Petry Varaďové a Marie Maderové.

Tento titul má na své decentní červeně zdobené obálce označení české hygge. Na první pohled podle mě působí kniha nenápadně, ale byla by velká škoda ji nevěnovat pozornost, a to nejen proto, že právě české hygge popisuje do detailu.

V úvodu knihy se autorky představují, zamýšlí se nad tím, proč se (ne)vracet a popisují také historický vývoj venkova. Následuje kapitola o tradicích v průběhu roku nazvaná Nuda nebude po celý rok, další Do pluhu, hospodáři je zaměřená na zemědělství a tradice, ostatní se zabývají řemesly, kroji, zpěvu a například výšivkám. V závěru nechybí poděkování a údaje o použité literatuře a zdroji fotografií. Jednotlivé kapitoly jsou proloženy rozhovory se zajímavými osobnostmi jako je například redaktorkou časopisu Venkov a styl Evou Všetičkovou nebo Gabrielou Hrdina, majitelkou značky Utukutu.

Mně osobně se nejvíce líbila první kapitola o různých zvycích a tradicích v průběhu roku. V této době mě obzvlášť bavilo číst si o Vánocích. Nevěděla jsem, že se část vánočních pokrmů oddělila zvlášť pro dobytek nebo že ubrus zdobicí štědrovečerní stůl použil hospodář na jaře při setí jako rozsívku. Něco nového jsem se dozvěděla také o ostatních obdobích roku, překvapila mě například liščí neděle z období Velikonoc, kdy se dětem věší na stromy perníky a preclíky, které podle pověr rozdávala právě liška. Jako zajímavou tradici jsem hodnotila i takzvanou posmrtnou svatbu, jež se vystrojovala v případě pohřbu mladých svobodných lidí. „O předčasně zemřelých se totiž říkalo, že se ještě budou chtít vrátit na zem. Obřad byl tedy doprovázen pohřebními a zároveň svatebními motivy,“ píše se na straně 68.

Zapamatovat si určitě chci tyto zásady týkající se kynutého těsta:

  1.       při zadělávání těsta „neutopit mlynáře“ (nepřelít mouku velkým množstvím mléka),
  2.       pro zvláčnění těsta přidat velkou lžíci sádla
  3.       těsto zpracovávat tak dlouho, až „mlaská“ a dělají se na něm vzduchové bubliny.  (str. 89)


Myslím, že v knize Drobky v peřinách si každý najde svoje. Pro někoho bude milou připomínkou, někoho vzdělá, jiného inspiruje, nebo poučí v tom, co sám dělá. Je napsána velmi čtivou formou, překvapí až humorné podnadpisy a své místo na stránkách mají i fotografie.

Tvůrčí duch Petry Varaďové narozené v roce 1983 zpečetil svou podobu studiem textilního výtvarnictví. Ona miluje tvorbu obecně, zajímá se o historii umění a spojení těchto faktorů ji naučilo dívat se na svět vnitřním okem a vnímat jeho pestrost v podobě rozmanitých kultur a jejich tradic. „To vše vykrystalizovalo v lásku největší, a to ke kultuře vlastní. Té tradiční. Lidové. Neustále se v myšlenkách vracím ke kořenům. Dívám se. Obdivuji,“ doplňuje. Marie Maderová (* 1958) o sobě říká, že hluboká láska k literatuře a českému slovu vůbec, k tradicím, a nejen moravskému folkloru, k historii a umění ji přivedla k obdivu ke všem lidským dovednostem a vrazila jí do ruky tužku, pastelku, jehlu s vyšívací bavlnou, jehlice na pletení, a nakonec i pero, aby si celý život něco čmárala, pletla a párala, skládala texty a vkládala je do šuplíku. Až jednoho dne… 

Hodnocení: 85 %
Autor: Jana Langerová

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Drobky v peřinách

4.1 33
od 328
Vyprodáno
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Jaké novinky pro malé a mladé čtenáře přinesl na pulty knihkupectví srpen? Mrkněte...
Některé vzpomínky nejsou pohřbené bezdůvodně... Vyhrajte thriller Než jsi mě našla od Michaela Robothama. Kniha čeká na 2 soutěžící!
Prémiový obsah
číst více
Kniha Život bez cukru: 40denní výzva od německé autorky a blogerky Hannah Frey přináší praktického průvodce pro všechny, kteří se chtějí zbavit závislosti na cukru a zlepšit svůj životní styl. Knížka je ideální pro ty, kteří hledají jasný plán, motivaci a jednoduchý způsob, jak přejít na zdravější stravování bez zbytečného trápení.