Romantika v Kavárně nových začátků – jen za 149 Kč

Recenze: Sešit s tátovými recepty

archiv revue
Loni v září vyšla v nakladatelství HOST kniha Jackyho Duranda Sešit s tátovými recepty, k jejímuž čtení si musíte připravit něco dobrého!

Henri je Pan kuchař. Vede malou restauraci, s jídlem čaruje i doma a má své postupy i zásady. Jeho syna Juliena chce však od tohoto náročného řemesla ušetřit. Ten k otci však vzhlíží, rád se mu dívá pod ruce a neopouští jej ani na nemocniční posteli. Je mu tehdy na blízku a vzpomíná nejen na dětství plné dobrot, ale také na svá studia. Naráží přitom na sešit s tatínkovými recepty, který dávala dohromady Henriho láska Héléne, aby se stal cenným rodinným dědictvím.

Sešit s tátovými recepty pracuje především s motivem vztahu mezi otcem a synem, tedy s láskou. Jedná se tak o milý román protkaný jak nejrůznějšími delikatesami, tak také úskalími spojenými s kuchařským řemeslem. Jacky Durand ukazuje, že dobře ví, o čem mluví, a mnohdy si prostřednictvím písmenek opravdu pohrává s chuťovými pohárky čtenářů.

„Palačinek jsme nakonec nasmažili celý vagon a dáme si je i zítra. Zrovna se chystám zhltnout jednu s ostružinovým džemem od Marii, ale zadržíš mě: „Počkej, něco ti ukážu.“ Vezmeš pánev, pořádně ji poprášíš moučkovým cukrem, který se začne rozpouštět, zavoní to karamelem. Sundáš pánev z ohně, přidáš do ní máslo a pak smetanu. Směsí potřeš palačinku. Hltavě se do ní zakousnu. „Tak co, jak ti chutná moje karamelová omáčka?“ (str. 82)


Kniha pro mě představovala velmi odpočinkové čtení, nemusela jsem u ní přemýšlet a také mi příjemně ubíhala. Otevřela jsem ji zdánlivě jen na chvíli, ale vždy jsem přečetla jednu ze tří částí. Sešit s tátovými recepty řadím mezi knihy, které nenadchnou, ani neurazí, ale určitě nelituji, že jsem si jej přečetla.

Jacky Durand (*1962) pochází z města Dole. Vystudoval žurnalistiku a moderní literaturu na univerzitě ve Štrasburku. Je autorem kulinářského sloupku v deníku Libération a pořadu „Jackyho kuchtění“ na rozhlasové stanici France culture. Vydal už pět knih s tematikou krajových kulinářských specialit. Žije v Paříži a když zrovna nepracuje, rád poslouchá cizí hovory v bistrech a vaří ze všeho, co dům dá.Začátek formuláře.

Hodnocení: 70 %
Autor: Jana Langerová

 

Nenechte si uniknout zajímavé články!
Informace o nových článcích, soutěžích, knihách a akcích Vám rádi pošleme e-mailem.
Související produkty

Sešit s tátovými recepty

0.0 0
od 199
Líbí se Vám tento článek? Sdílejte jej s přáteli.

Nejnovější články

Paedyn, chytrá a drzá pouliční zlodějka z chudinské čtvrti, se snaží přežít v krutém světě. Příběh se odehrává ve světě, který prošel ničivou morovou epidemií. Ti, kteří přežili (elita), získali schopnosti, zatímco ti, kteří nepřežili (obyčejní), byli vyhnáni nebo zabiti. V království jsou obyčejní považováni za podřadné a král nařídil jejich likvidaci, aby zachoval elitní společnost. Hlavní hrdinka, obyčejná dívka, předstírá, že je elita, a vydává se za vědmu, aby skryla svou pravou identitu. Když zachrání prince Kaie, ocitne se v očistných zkouškách, smrtící soutěži, která má předvést schopnosti elity – jediné věci, kterou postrádá.
Komu se jednou Afrika zavrtá pod kůži, už se jí nikdy nezbaví. Vím, o čem mluvím...
Malý princ má za sebou už mnoho cest. Zasoutěžte si o toho v ostravštině. Kniha čeká na 2 výherce!
Prémiový obsah
číst více