
Kniha představuje variace základních receptů na korpusy, sušenky, cupcakes, mini dortíky a dortová lízátka (cake pops), nabídne přehled nejdůležitějších pomůcek a potřeb ke zdobení, které ušetří mnoho času, seznámí vás s prací s potahovými a modelovacími hmotami, objasní používání rozmanitých barviv k docílení realistického vzhledu, odhalí tajemství práce s čokoládovou polevou – ganache, sirupem, krémem a bílkovou polevou, jež zaručí profesionální vzhled i u doma vyrobených dezertů.
V deseti kapitolách naleznete celkem třicet sladkých delikates, které si s pomocí názorných fotografických postupů a podrobně vysvětlených instrukcí a tipů zvládnete vyrobit sami doma. Každá kapitola se vždy věnuje jednomu slavnostnímu tématu (Oslavy jara, Narození miminka, Narozeniny holčičky, chlapečka, maminky, tatínka, slečny, První školní den, Svatba, Zimní radovánky). Sladký design Hanky Rawlings vás bude provázet těmi nejdůležitějšími okamžiky celého vašeho života. Se stejnou láskou, s jakou pro vás Hanka knihu připravila, budete moci obdarovat skvostnými sladkostmi vaše nejbližší.

V našich životech je tolik slavnostních událostí, při kterých si lámeme hlavu, jak naše blízké potěšit.Přitom je to tak snadné! Stačí se chopit cukrářského náčiní a začít tvořit ten nejchutnější dárek – sladký dárek z lásky. Kniha Sladký design Hanky Rawlings stejnojmenné autorky, která se zabývá decorem nejrozmanitějších cukrovinek, vás při vytváření sladkých krás rozhodně nenechá na holičkách.
O autorce

SLADKÝ RECEPT
Dortová lízátka, tzv. CakePops, si jistě zamilují nejen vaše děti. Jsou lahodná a jejich samotná příprava se může stát skvělou společenskou zábavou. Pozvěte známé, uvařte si dobrou kávu a zabořte ruce do čokolády.
Suroviny
Korpus
125 g změklého másla
1 lžičky přírodního vanilkového extraktu
100g cukru
2 vejce
250 g prosáté polohrubé mouky
špetka soli
½ lžičky prášku do pečiva
strouhaná kůra z 1 bio citronu
75 ml kysaného podmáslí
Ganache
200 g kvalitní hořké čokolády v peckách
100 ml smetany na vaření
Poleva
250 g kvalitní bílé čokolády v peckách
250 g růžové čokolády v peckách s jahodovou příchutí
250 g oranžové čokolády v peckách s pomerančovou příchutí
cukrové kuličky
Potřeby a pomůcky
1 balení papírových tyčinek na lízátka
pečící papír
stuha
ostré nůžky
1 Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Změklé máslo šlehejte, dokud nebude krémové konzistence. Přidejte vanilkový extrakt a postupně vešlehávejte cukr. Když je směs nadýchaná, vešlehejte postupně jedno vejce po druhém. Do mouky vmíchejte prášek do pečiva, sůl a citronovou kůru a do těsta vmíchejte po malých dávkách střídavě s podmáslím. Připravenou dortovou formu důkladně vymažte máslem, vyložte papírem na pečení a těsto do ní rovnoměrně rozprostřete stěrkou. Pečte 25 minut. Dort je upečen, pokud je shora do zlatova a špejle zasunutá do středu dortu je suchá. Nechte vychladnout.
Tip Neotevírejte troubu v prvních dvou třetinách celkové doby pečení. Náhlá změna teploty v první polovině doby pečení by mohla způsobit, že bude korpus pokleslý.
2 Odváženou čokoládu na ganache dejte do misky. Smetanu přiveďte k varu, nalijte ji na čokoládu a nechte chvilku stát, aby se čokoláda rozpustila. Lžící důkladně promíchejte, aby ve směsi nezůstaly kousky čokolády. Povrch ganache pokryjte potravinovou fólií, aby se nevytvořil škraloup a nechte v pokojové teplotě odpočinout.
Tip Ganache si můžete připravit i několik dní předem. Nezapomeňte ji ale pak v čas vyndat z lednice a nechat v pokojové teplotě povolit. Bude se s ní lépe pracovat.
3 Do středně velké misky rozdrobte vychladlý korpus a rukama do něj zapracujte připravenou ganache, aby vznikla vláčná hmota.
4 Umyjte si ruce a vyválejte v dlani přibližně třícentimetrové kuličky. Rozdělte je rovnoměrně na tři menší plechy s pečícím papírem a dejte do lednice alespoň na 20 minut vychladit.
5 Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Namočte do ní konec tyčinky a tu zapíchněte do středu vychlazené kuličky.
Tip Kuličky si z lednice vyndávejte postupně, aby venku nezteplaly.
6 Kuličku namočte do čokolády, otáčivým pohybem se ujistěte, že je celá polevou pokrytá.
7 Lízátkem nad miskou otáčejte a lehkým poklepáváním na zápěstí se zbavte přebytečné čokolády. Postavte na pečící papír a nechte trochu zaschnout.
8 Než čokoláda úplně zaschne, dozdobte lízátko cukrovými kuličkami.
